Stadgar

Stadgar kan kallas en förenings lagar. I dem anges vad som är tillåtet och inte för dem som leder föreningen, och hur beslut ska tas. Stadgar kan ändras vid ett årsmöte, och som medlem kan du lämna in förslag om sådana förändringar, det kallas för motion. I stadgarna anges vem som kan lämna in motioner, när det ska göras och hur beslutet för eventuella stadgeändringar ska tas. Läs mer nedanför!

Stadgar för kvinnorjouren

  •  1 Föreningens namn och verksamhetsområde

Föreningens namn är Kvinnojouren Lund.

Föreningens säte är Lund och verksamhetsområdet är Lunds kommun samt närliggande kommuner som saknar kvinnojour eller motsvarande verksamhet.

 

  • 2 Föreningens vision och värdegrund

Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden.

Föreningens vision är ett jämställt samhälle fritt från våld. Värdegrunden är alla människors lika värde, nolltolerans till våld samt tro på förändring. 

 

  • 3 Föreningens syfte och ändamål

Föreningen har till syfte att:

  • erbjuda stöd till de som är utsatta för våld och förtryck i form av könsbaserat våld, våld mot hbtq+-personer, samt hedersrelaterat våld,
  • motarbeta strukturer som möjliggör och vidmakthåller ojämställdhet och förtryck,
  • sprida kunskap om våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor och våld i hbtq+-personers nära relationer samt hedersrelaterat våld,
  • bilda opinion och arbeta förebyggande för ett jämställt samhälle fritt från våld och förtryck i form av könsbaserat våld, våld mot hbtq+-personer samt hedersrelaterat våld,
  • motverka förtryck mot kvinnor och hbtq+-personer, samt
  • utveckla verksamheten i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet samt i dialog och samverkan med andra samhällsaktörer och omvärldsanalys. 
  • 4 Medlemskap

Alla som delar föreningens vision och värdegrund kan bli medlemmar. Medlem ska varje år erlägga den medlemsavgift som årsmötet beslutar.

För att bli volontär krävs att en är medlem och uppfyller de villkor som är aktuella för volontäruppdraget. 

  • 5 Utträde

Medlem kan när som helst begära utträde ur föreningen. Anmälan om utträde ska lämnas eller skickas skriftligen till styrelsen. Inbetald medlemsavgift återbetalas ej. Medlem som enligt § 4 inte har betalat medlemsavgift, och som efter skriftlig påminnelse inte betalat, är inte längre medlem i föreningen.

 

  • 6 Uteslutning av medlem 

Medlem som agerar emot föreningens värdegrund, skadar föreningens intressen, försvårar arbetet eller bryter emot tystnadsplikten, kan uteslutas av styrelsen. Styrelsen ska meddela skriftligt skäl för uteslutning av medlemmen. Beslut om uteslutning får inte fattas innan medlemmen har fått tillfälle att yttra sig, vilket ska ske inom tre veckor efter att personen delgivits skälen för uteslutning. Inbetald medlemsavgift återbetalas ej. 

 

Beslut om uteslutning fattas av styrelse med två tredjedelars majoritet. Beslutet gäller med omedelbar verkan och går inte att överklaga.

 

  • 7 Verksamhetsår och räkenskapsår

Verksamhets- och räkenskapsåret löper från den 1 januari till och med den 31 december. 

 

  • 8 Ordinarie årsmöte

Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Ordinarie årsmöte ska hållas före den sista mars. Kallelse ska utsändas av styrelsen och vara medlemmarna tillhanda senast sex veckor före årsmötet. Motioner till årsmötet ska inlämnas till styrelsen senast fem veckor före årsmötet. Myndiga medlemmar har motionsrätt. Förslag till dagordning, verksamhetsberättelse, årsbokslut, propositioner, motioner med styrelsens yttranden samt valberedningens förslag ska finnas tillgängliga för medlemmarna senast två veckor innan årsmötet.

 

Vid årsmötet ska följande ärenden behandlas:

  1. Mötets öppnande
  2. Godkännande av dagordningen
  3. Val av ordförande och sekreterare för mötet
  4. Upprättande av röstlängd (röstberättigade medlemmar på årsmötet)
  5. Val av två justerare tillika rösträknare
  6. Fråga om årsmötets behöriga utlysande
  7. Behandling av styrelsens verksamhetsberättelse
  8. Fråga om fastställande av resultat- och balansräkning
  9. Revisorernas berättelse
  10. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
  11. Beslut om medlemsavgift för kommande år
  12. Behandling av propositioner
    1. Verksamhetsplan för nästkommande år
  13. Behandling av motioner
  14. Fastställande av eventuella arvoden
  15. Val av ordförande (2 år), i enlighet med § 11  
  16. Val av kassör (2 år), i enlighet med § 11 
  17. Val av övriga styrelseledamöter, i enlighet med § 11 
  18. Val av ersättare (1 år)
  19. Val av två revisorer (1 år) varav en verksamhetsrevisor och en ekonomisk revisor. En av dem ska väljas till sammankallande.
  20. Val av två revisorsersättare (1 år), varav en ersättare för verksamhetsrevisor och en ersättare för ekonomisk revisor
  21. Val av tre ledamöter (1 år) till valberedningen, varav en sammankallande
  22. Mötets avslutande

Vid föreningens årsmöte äger alla medlemmar rätt att närvara. Varje myndig medlem har en röst. Röst kan endast överlåtas via fullmakt. En medlem kan motta endast en fullmakt. Styrelseledamöter har inte rösträtt i fråga som rör ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsårets förvaltning.

Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller, om så begärs, votering. Vid personval där mer än ett förslag föreligger ska sluten omröstning ske. Om sluten omröstning begärs i andra frågor ska detta verkställas.

Om det finns ett förslag lagt av styrelsen och det blir lika röstetal vinner styrelsens förslag. I övriga ärenden avgör lotten.

Beslut fattas genom enkel majoritet, förutom vad avser stadgeändringar som behandlas i § 18.

 

  • 9 Extra årsmöte

Extra årsmöte kan sammankallas om styrelsen anser det erforderligt. Styrelsen är skyldig att kalla till extra årsmöte då minst två tredjedelar av föreningens medlemmar så begär. Extra årsmöte ska alltid ske om ordförande, kassör, båda verksamhetsrevisorerna, båda ekonomiska revisorerna eller hela valberedningen avgår. Kallelse ska sändas ut till medlemmar senast två veckor före det extra årsmötet. Endast ärenden som angetts i kallelsen till mötet kan upptas till beslut. Extra årsmöte hålls snarast möjligt, dock tidigast sex veckor efter eller senast sex veckor innan ordinarie årsmöte.

 

  • 10 Val av styrelse

Årsmötet väljer ordförande och kassör separat, enligt årsmötets dagordning. 

Styrelsen ska bestå av  

  1. fem eller sju ledamöter samt
  2. två ersättare, i ordningsföljd för inträde. 

Ledamöter kan väljas på ett eller två år. Ordförande jämte ungefär hälften av ledamöterna utses vid det ena årets årsmöte, medan kassör och ungefär hälften ledamöterna utses av årsmötet året efter. 

Valbar till styrelsen är medlem i föreningen som inte samtidigt är en del av valberedning. Max hälften av styrelsen får utgöras av cis-män. Ordförande i föreningen ska vara en person som inte definierar sig som cis-man.

Vald styrelse ska inom sig utse vice ordförande och sekreterare, samt kan utse ansvarig för verksamhetsområden för övriga ledamöter. Förtroendevald i styrelsen kan inte samtidigt vara anställd av föreningen. Om en förtroendevald i styrelsen tillsvidareanställs i föreningen upphör förtroendeuppdraget. Om en förtroendevald i styrelsen visstidsanställs i föreningen under den förtroendevaldas mandatperiod vilandeförklaras förtroendeuppdraget. 

 

  • 11 Fyllnadsval

Om en förtroendevald i styrelsen säger upp sitt förtroendeuppdrag kan fyllnadsval göras av extrainsatt årsmöte. Den som väljs genom fyllnadsval sitter endast fram till nästkommande årsmöte. Om kassör eller ordförande säger upp sitt förtroendeuppdrag gäller vad som är stadgat i § 10. 

 

  • 12 Styrelsens uppgifter

Styrelsen är föreningens verkställande organ och förvaltar och leder föreningen mellan årsmötena. Styrelsen ska verka i enlighet med dessa stadgar och av årsmötet fattade beslut.

Styrelsen företräder föreningen, bevakar dess intresse och handhar dess angelägenheter. Styrelsen beslutar å föreningens vägnar såvida inte annat föreskrivs i dessa stadgar. Styrelsen ska handla i enlighet med föreningens bästa. Styrelsen ska verkställa av årsmötet fattade beslut, handha föreningens ekonomiska angelägenheter och föra räkenskaper, samt avge årsredovisning till årsmötet för det senaste räkenskapsåret. Styrelsen beslutar om anställningar och har arbetsgivaransvar enligt ingångna avtal för föreningens samtliga anställda.

Styrelsen sammanträder minst åtta gånger per år. Styrelsen sammanträder på kallelse av ordförande. Kallelse ska skickas ut senast en vecka före mötet.

Beslutsprotokoll ska föras vid styrelsemötena. Vid omröstning inom föreningens styrelse har varje ledamot en röst. Ersättare och anställd har yttrande- och förslagsrätt i alla frågor. Ersättare har röst i det fall den ersätter en ordinarie ledamot. I mötesprotokollet ska det framgå vilken ersättare som ersättare som ersätter vilken ordinarie ledamot. Samtliga ledamöter och ersättare bör närvaravid styrelsemötena. Styrelsen är beslutsmässig när minst hälften av ledamöterna är närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordförande utslagsröst.

Extra styrelsemöte kan sammankallas när minst halva styrelsen begär det eller när ordförande så begär. Kallelse till extra styrelsemöte ska skickas till samtliga ordinarie ledamöter och ersättare, senast två dagar före det föreslagna mötet.

Vid föreningens årsmöte ska styrelsen avlämna en av samtliga ledamöter godkänd och underskriven årsberättelse över verksamheten och den ekonomiska förvaltningen från föregående verksamhetsår. Årsredovisningen ska innehålla balans- och resultaträkning. Dessutom ska förslag till verksamhetsplan för innevarande år presenteras och fastställas.

 

  • 13 Firmateckning

Styrelsen utser inom sig de personer som har rätt att teckna föreningens firma. Firma ska tecknas av minst två var för sig, varav den ena är ordförande eller kassör. Styrelsen ansvarar för att beslut om firmateckning och fullmakter utan dröjsmål meddelas vederbörande instanser genom protokollsutdrag.

 

  • 14 Revision

Styrelsens räkenskaper och förvaltning ska årligen granskas av två av årsmötet utsedda interna revisorer som ska vara självständiga från förtroendevalda och anställda. Den ena revisorn granskar verksamheten och den andra granskar ekonomin. Styrelsen ska överlämna årsredovisningen i sådan tid att revisorerna kan avlämna revisionsberättelse till årsmötet.

 

  • 15 Valberedning

Valberedningen, som är ett självständigt organ, består av tre ledamöter som väljs av årsmötet för ett år, varav en är sammankallande. Styrelseledamot eller anställd får inte ingå i valberedningen.

Valberedningen har till uppgift att föreslå om- eller nyval av ordförande, kassör, styrelseledamöter (ordinarie och ersättare), revisorer och revisorsersättare. Valberedningens förslag, beslutsprotokoll liksom uppgifter om övriga nominerade kandidater ska lämnas till styrelsen i så god tid att det kan bifogas övriga årsmöteshandlingar i enlighet med § 9. 

 

  • 16 Medlemsmöte

Styrelsen ska kalla till medlemsmöte minst en gång per verksamhetsår. Kallelse ska vara medlemmarna tillhanda minst två veckor före mötet. 

 

 

  • 17 Stadgeändringar

För ändring av dessa stadgar krävs beslut av årsmöte med minst två tredjedels majoritet.

Förslag till stadgeändringar läggs av styrelsen eller som motion från medlemmar.

För att ändra §§ 1-3, 18 och 19 krävs två tredjedels majoritet vid två på varandra följande årsmöten, varav minst ett ska vara ordinarie årsmöte.

 

  • 18 Föreningens upplösning

För upplösning av föreningen Kvinnojouren i Lund fordras att beslut fattas med två tredjedels majoritet vid två på varandra följande ordinarie årsmöten. Vid upplösning ska föreningens tillgångar, med undantag av kommunala och statliga bidrag, tillfalla någon annan organisation som bedriver verksamhet i samma syfte som Kvinnojouren i Lund.

Antagna vid ordinarie årsmöte 12/3 2022

Lämna sidan nu!